Tulevia tapahtumia

Vallilan siirtolapuutarha

Vallilan siirtolapuutarha toukokuussa 2010
(Lähde: Wikipedia)

Vallilan siirtolapuutarha on Helsingin yhdeksästä siirtolapuutarhasta lähimpänä kaupungin keskustaa. Kulkuyhteydet ovat hyvät ja palvelut lähellä, joten siirtolapuutarha tarjoaa sekä mökkielämän että city-elämän edut. Siirtolapuutarha sijaitsee Vallilanlaaksossa, joka jää Paavalin kirkon ja Kumpulan yliopistoalueen väliin.

Saksassa perustettiin jo 1820-luvulla työläispuutarhoja, joiden toivottiin kohentavan työväestön moraalia ja ruumiinkuntoa. Siirtolapuutarha-aate jalostui ja levisi muualle Eurooppaan ja Pohjoismaihin 1880-luvulla. Suomen ensimmäinen siirtolapuutarhayhdistys perustettiin Porvooseen vuonna 1915.

Siirtolapuutarhojen perustamisen kulta-aikaa oli 1930-luku, jolloin palstaviljelyn toivottiin tuovan helpotusta myös kaupunkien ruokapulaan. Vallilan siirtolapuutarha on perustettu juuri noihin aikoihin, vuonna 1932.

Nykyisin siirtolapuutarhat eivät välttämättä tuo viljelijöille päivittäistä ruokaa, mutta hengen ravintoa puutarhatyö tarjoaa sitäkin enemmän. Jokaisella mökkiläisellä on oma, persoonallinen tapansa rakentaa puutarhaansa ja nauttia mökkielämästä. Yhteiset alueet hoidetaan naapurisopua parantavilla talkoilla, mutta omalla tontilla saa olla rauhassa ilman sosiaalisia paineita.

Muiden siirtolapuutarhojen tavoin myös Vallilan siirtolapuutarha on kaupungin yleistä puistoaluetta, jonka portit ovat yleisölle auki kesäpäivisin.

Tervetuloa kiertelemään!


Vallilan siirtolapuutarhamuseo

Museomökki elokuussa 2010 (Kuva: Ilpo Vainionpää)

Yksi Suomen pienimmistä museoista, siirtolapuutarhamuseo, sijaitsee Vallilan siirtolapuutarhassa, Mansikkapolku 93:ssa. Kalustettu siirtolapuutarhamökki on vuodelta 1932.